Biuro prasowe/Grupa Energa

Grupa Energa

Grupa ENERGA jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 2,9 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom. Agencja Q&A Communications odpowiada za doradztwo w zakresie komunikacji korporacyjnej i wspiera realizację specjalnych projektów, jak Planeta Energii, Energa Athletic Cup, Basket Cup i Energa Sailing.

Z pomysłem o prądzie – konkurs „Planeta Energii” rozstrzygnięty!

Ponad 15 tys. uczniów wzięło udział w lekcjach szkolnych dotyczących prądu elektrycznego, które sami przygotowali. W nagrodę najbardziej pomysłowych wiosną z dwudniową wizytą odwiedzi mobilne centrum nauki „Planeta Energii”, w którym dzieci będą sterować elektrownią wiatrową, dowiedzą się jak wytworzyć prąd z cytryny i dlaczego elektryzują się włosy na głowie.

Znamy najładniej oświetlone miasto w Polsce Połczyn-Zdrój po raz kolejny wygrywa „Świeć się z Energą”!

50 dni zmagań, ponad 100 000 oddanych głosów i tylko 10 punktów różnicy, które zadecydowały o ostatecznym zwycięstwie. W 7.edycji akcji „Świeć się z Energą” Połczyn-Zdrój wygrał po raz drugi i udowodnił, że w zimowym plebiscycie liczy się walka do samego końca. Miasto wyprzedziło pozostałych konkurentów i odebrało zwycięstwo Inowrocławiowi dosłownie w ostatniej minucie głosowania. Z przegraną musiała pogodzić się też Częstochowa, która przez długi czas przewodziła stawce oraz Wołczyn, który znalazł się na 3. stopniu podium. Dzięki zwycięstwu w zabawie, do Połczyna-Zdroju trafi ufundowana przez Grupę Energa nagroda główna o wartości 50 000 złotych. Wszyscy pozostali finaliści także wygrywają, otrzymają bowiem wart 10 000 zł energooszczędny sprzęt AGD z przeznaczeniem na cele charytatywne.

Energa po raz kolejny rozświetla Polskę na święta

Już po raz siódmy startuje akcja „Świeć się z Energą”, w której wybierane są najpiękniej świątecznie oświetlone miasta w Polsce. W konkursach organizowanych przez Grupę Energa dodatkowo wziąć udział mogą galerie handlowe oraz miłośnicy fotografii. Na zwycięzców czekają nagrody o łącznej wartości 250 tysięcy złotych, w tym 200 tys. na cele charytatywne. Trwająca kilka tygodni zimowa zabawa nie tylko inspiruje i zachęca Polaków do świątecznego dekorowania swoich domów i miast, czy uwieczniania ich na zdjęciach, ale też przekonuje, że tego typu rywalizacja może także mieć na celu pomoc potrzebującym.

Wicemistrzyni i Mistrz Europy trenowali z adeptami windsurfingu

Paweł Tarnowski i Małgorzata Białecka, czyli świeżo upieczeni Mistrz i Wicemistrzyni Europy w windsurfingu, członkowie Energa Sailing Team Poland, trenowali z dziećmi w ramach półkolonii żeglarskich. Było to możliwe dzięki poszerzeniu w tym roku o windsurfing programu edukacji żeglarskiej Energa Sailing. Organizatorem dnia otwartego w Sopockim Klubie Żeglarskim była Grupa Energa, sponsor żeglarskiej kadry narodowej.

Znamy zwycięzcę ogólnopolskiego Plebiscytu Miast „Świeć się z Energą”!

Połczyn-Zdrój został wybrany najładniej oświetlonym miastem w Polsce. To właśnie jego iluminacje świąteczne w tym roku cieszyły się największą sympatią głosujących w Plebiscycie Miast „Świeć się z Energą”. W walce o zwycięstwo Połczyn-Zdrój wyprzedził ponad 220 miast z całego kraju, pokonując w finale m.in. Gdynię, Lublin i Bielsko-Białą. Zwycięzca – oprócz tytułu – otrzyma energooszczędny sprzęt AGD o wartości 10 tysięcy zł, który przeznaczy na cel charytatywny.

Znamy finalistów plebiscytu na najładniej rozświetlone miasto w Polsce.

Gdynia, Rzeszów, Połczyn Zdrój czy Bielsko-Biała? Kto z finałowej szesnastki wojewódzkich zwycięzców zdobędzie tytuł rozświetlonej stolicy Polski w VI edycji Plebiscytu Miast „Świeć Się z Energą”? Kandydatury można ocenić na podstawie zdjęć dostępnych na stronie SwiecSie.pl. O tym, komu przypadnie pierwsze miejsce oraz nagrody zadecyduje ilość głosów oddanych na wybraną miejscowość. Na zwycięzcę czeka energooszczędny sprzęt AGD o wartości 10 tys. zł z przeznaczeniem na dom dziecka lub inny cel społeczny.